Priča o haskapu
Majska borovnica. Kamčatska borovnica. Sibirska borovnica, Kamčatska jagoda. Kozja krv. Službeno: Modra kozokrvina. Izvorno japanski: haskap. Biljka koja potječe sa sjevera Azije, izuzetno otporna na niske temperature, odoljeva bubama i kukcima, pomalo nalik zvončiću. Dugog je ploda, do 3 cm duljine, mekane vanjske kožice, plavoljubičaste unutrašnjosti. Prerađevine haskapa su zasićene ljubičaste boje. Haskap dozrijeva sredinom svibnja. Listopadni grm daje plodove dva do tri tjedna. Haskap prethodi sličnom bobičastom voću koje dozrijeva krajem lipnja. Plodovi su uravnotežena kombinacija slatkog i kiselog, okusom nešto između borovnice i šljive. Što duže ostaju na grmu, to se više osjeti nota slatkog.
Ljudi koji vole haskap ne znaju stati kad ga jedu. Vuče na još! Haskap je bobičasto voće koje je iznimno bogato željezom, kalijem, kalcijem a sadrži i visoke količine vitamina A, C i E. Ima više C vitamina od naranče, a po nekim istraživanjima više i od limuna. Plod haskapa pruža pravi udar antioksidansa. Ukupna količina različitih antioksidansa koje haskap sadrži veća je od bilo koje slične bobice. Uživanjem u haskapu značajno smanjujete oksidativna oštećenja u organizmu, sprečava začepljenje arterija, zamučenje očne leće (siva mrena), propadanje mrežnice, čuva kožu lica i radi mnoge druge čudesne stvari. Dokazano je antikancerogena te ima antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva. Želite li mladu kožu i zdravo tjelo, zaboravite skupe kreme protiv starenja. Jedite ekološke plodove haskapa iz Međimurja!
O nama

Da odmori dušu od nota i odloži svoju trubu u kut sobe, Igor je kupio zemljište u Maloj Subotici, i zamišljao vikende u prirodi međimurske ravnice. Igor je glazbenik, zaljubljenik u prirodu i kuhinju. Voli kuhati i uživati u zdravoj i ukusnoj hrani. Isto tako voli drugačije i zanimljive okuse, recepte i proizvode. Na taj način su osmišljeni naši proizvodi koje vam nudimo. U prirodi medimurske ravnice na imanju OPG Hrustek u eko proizvodnji raste 4200 grmova haskapa na 1.8 hektara zemlje. Nasad modre kozokrvine (službeni hrvatski naziv) sastoji se od sljedećih kanadskih sorti: honeybee, aurora, tundra, borealis i indigo gem od kojih za vas radimo vrhunske i ukusne proizvode poput ljutih i slatkih umaka, pekmeza, ljubičastog senfa i sl. kako bi mogli kreirati najbolje užine, deserte i obroke za sebe, svoju obitelj i prijatelje. Vizija našeg voćnjaka je da bude samoodrživ. Prirodna ravnoteža imanja održava se pomoću stupova za jastrebove, košnice bumbara za oprašivanje i hotela za kukce.

Tablica usporedbe vitamina i minerala u voću (za 100 g)
HASKAP
Kalij 190 mg
Kalcij 38 mg
Fosfor 25 mg
Željezo 0,6 mg
Vitamin A 130 ug
Vitamin C 44 mg
Vitamin E 1,1 mg
Energija 53 kcal
GREJP
Kalij 130 mg
Kalcij 6 mg
Fosfor 13 mg
Željezo 0,6 mg
Vitamin A 0 ug
Vitamin C 10 mg
Vitamin E 0,6 mg
Energija -
NARANČA
Kalij 130 mg
Kalcij 17 mg
Fosfor 12 mg
Željezo 0,1 mg
Vitamin A 60 ug
Vitamin C 35 mg
Vitamin E 0,4 mg
Energija 39 kcal
JABUKA
Kalij 110 mg
Kalcij 3 mg
Fosfor 8 mg
Željezo 0,1 mg
Vitamin A 11 ug
Vitamin C 3 mg
Vitamin E 0,2 mg
Energija 50 kcal
Kontakt
Kontakt forma


  Kontaktirajte nas

  OPG HRUSTEK
  I. G. Kovačića 19, 40321 Mala Subotica
  Mob: 098 659 952
  E-mail: info@opg-hrustek.hr
  Web: www.opg-hrustek.hr